Semnale ciudate, venite din spațiu: ce ar putea fi, explicația oamenilor de știință
La fel ca undele gravitaționale și exploziile de raze gamma, exploziile radio rapide sunt unul dintre cele mai puternice și misterioase fenomene astronomice din zilele noastre.
Aceste evenimente tranzitorii constau în explozii care scot mai multă energie într-o milisecundă decât face Soarele în trei zile.
În timp ce majoritatea exploziilor durează doar câteva milisecunde, au existat cazuri rare în care FRB-urile s-au reptat.
Printre observatoarele importante se numără Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), un radiotelescop de ultimă generație situat la Observatorul Radio Astrofizic Dominion (DRAO) din Columbia Britanică, Canada.
Datorită câmpului mare și acoperirii largi de frecvență, acest telescop este un instrument indispensabil pentru detectarea FRB-urilor.
În ciuda naturii lor misterioase, FRB-urile sunt omniprezente și cele mai bune estimări indică faptul că evenimentele de acest tip ajung pe Pământ de aproximativ o mie de ori pe zi pe întreg cerul.
Niciuna dintre teoriile sau modelele propuse până în prezent nu poate explica pe deplin toate proprietățile exploziilor sau surselor.
În timp ce se crede că unele sunt cauzate de stele neutronice și găuri negre (atribuite densității mari de energie a mediului înconjurător), altele continuă să sfideze clasificarea. Din această cauză, alte teorii persistă, de la pulsari și magnetare la GRB și comunicații extraterestre.
CHIME a fost conceput inițial pentru a măsura istoria expansiunii Universului prin detectarea hidrogenului neutru.
La aproximativ 370.000 de ani după Big Bang, Universul a fost pătruns de acest gaz, iar singurii fotoni au fost fie radiația relicvă de la Big Bang, Fondul Cosmic Microunde, sau cea eliberată de atomii de hidrogen neutri.
Din acest motiv, astronomii și cosmologii numesc această perioadă „Epoca Întunecată”, care s-a încheiat la aproximativ 1 miliard de ani după Big Bang, când primele stele și galaxii au început să reionizeze hidrogenul neutru.
CHIME a fost conceput pentru a detecta lungimea de undă a luminii pe care o absoarbe și o emite hidrogenul neutru, cunoscută sub numele de linia de hidrogen de 21 de centimetri.
În acest fel, astronomii au putut măsura cât de repede s-a extins Universul în timpul „Epocii Întunecate” și să facă comparații cu erele cosmologice ulterioare care sunt observabile.
Fenomenul care se întâmplă frecvent în spațiu, studiat de cercetători
Într-o lucrare publicată în august 2021, Colaborarea CHIME/FRB a prezentat primul eșantion mare de catalog de FRB care conține 536 de evenimente detectate de între 2018 și 2019, inclusiv 62 de explozii din 18 surse repetate raportate anterior.
„Putem măsura poziția pe cer a exploziei radio rapide și dispersia până la o anumită precizie care depinde de designul telescopului care este utilizat”, a declarat unul dintre oamenii de știință.
„Algoritmul de grupare ia în considerare toate exploziile radio rapide pe care telescopul CHIME le-a detectat și caută grupuri de FRB care au poziții consistente ale cerului și măsuri de dispersie în limitele incertitudinilor de măsurare. Apoi facem diverse verificări pentru a ne asigura că exploziile dintr-un cluster vin, cu adevărat, din aceeași sursă”, a mai spus acesta.